Επίσκεψη Στο Πύργο του Άιφελ, Παρίσι – Γαλλία

Ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα στον κόσμο, ο Πύργος του Άιφελ (la Tour Eiffel) συμβολίζει το Παρίσι. Πριν φτάσουν εδώ, οι επισκέπτες έχουν μια ζωντανή εικόνα αυτού του μνημείου όπως το βλέπουν σε μια καρτ ποστάλ, σε μια ταινία ή σε ένα μπρελόκ, ωστόσο ο Πύργος του Άιφελ εξακολουθεί να καταφέρνει να εκπλήσσει.

Ο Πύργος του Άιφελ

Αυτό το αριστούργημα αρχιτεκτονικού επιτεύγματος υψώνεται σε ύψος 324 μέτρων. Ένας άθλος αρχιτεκτονικής εφευρετικότητας, η δομή του αποτελείται από 18.000 σιδερένια μέρη και συγκρατείται από 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια.

paris travel guide france visit top attractions

Παρά το τεράστιο βάρος του, ο Πύργος του Άιφελ έχει μια ευάερη κατασκευή από πλέγμα με την φαινομενική ελαφρότητα μιας μπαλαρίνας. Ο χαριτωμένος πύργος είναι επίσης γνωστός ως η “Σιδηρά Κυρία”.

Η ασυνήθιστη αρχιτεκτονική του μορφή κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί χτίστηκε ο Πύργος του Άιφελ. Ο αρχικός λόγος ύπαρξής του ήταν να χρησιμεύσει ως είσοδος στην Παγκόσμια Έκθεση του 1889.

Το 1887, η Journal Officiel προκήρυξε διαγωνισμό για έναν πύργο που θα εκτίθετο στην έκθεση. Ο επιχειρηματίας Gustave Eiffel, μαζί με τον αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre και τους συνεργαζόμενους μηχανικούς, υπέβαλε το νικητήριο σχέδιο.

Αν και ο πύργος προοριζόταν να διαρκέσει μόνο 20 χρόνια, έγινε το πιο αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό του ορίζοντα του Παρισιού. Για τους τουρίστες, η επίσκεψη σε αυτό το σύμβολο αποτελεί συχνά το αποκορύφωμα του ταξιδιού τους στο Παρίσι.

Στύλοι του Πύργου του Άιφελ

Η πλατεία στη βάση του Πύργου του Άιφελ κυριαρχείται από τέσσερις ογκώδεις πυλώνες, οι οποίοι στηρίζουν όλο το βάρος του μνημείου των 10.100 τόνων. Οι μηχανικοί του Gustave Eiffel, Emile Nouguier και Maurice Koechlin, εργάστηκαν πάνω σε μαθηματικές αρχές για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα.

Επειδή το βάρος του πύργου είναι τόσο καλά κατανεμημένο σε όλο το πλαίσιο, η καμπύλη βάση καταφέρνει να ασφαλίσει τη δομή ακόμη και σε ακραίους ανέμους. Στο επίπεδο του εδάφους, η πίεση που ασκείται είναι μόνο τέσσερα κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό, δηλαδή περίπου η ίδια κατανομή βάρους ενός ενήλικου με κανονικό μέγεθος ανθρώπου στο κάθισμα μιας καρέκλας.

Οι γιγάντιοι πυλώνες παρέχουν μια εντυπωσιακή πρώτη εντύπωση – είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς και είναι αρκετά ευρύχωροι για να χωρέσουν εκδοτήρια εισιτηρίων, σκάλες και ανελκυστήρες.

Για να πάρουν τον ανελκυστήρα στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες πρέπει να πάνε στον ανατολικό πυλώνα (Pilier Est) ή στον δυτικό πυλώνα (Pilier Ouest). Ο Ανατολικός Πυλώνας και ο Δυτικός Πυλώνας διαθέτουν εκδοτήρια εισιτηρίων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια επί τόπου. Ωστόσο, συνιστάται η εκ των προτέρων αγορά εισιτηρίων μέσω διαδικτύου.

travel to paris with disabled wheelchair access accesibility

Όσοι προτιμούν να ανέβουν τις σκάλες (μέχρι τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο) θα πρέπει να κατευθυνθούν προς το εκδοτήριο εισιτηρίων της Νότιας Στήλης (Pilier Sud), όπου μπορείτε να προμηθευτείτε επί τόπου εισιτήρια για τις σκάλες.

Ο δυτικός πυλώνας (Pilier Ouest) διαθέτει γραφείο πληροφοριών και μπουτίκ που πουλάει αναμνηστικά. Ο ανατολικός πυλώνας (Pilier Est) διαθέτει ένα περίπτερο που πωλεί αναμνηστικά του Πύργου του Άιφελ.

Οι κήποι γύρω από την πλατεία του Πύργου του Άιφελ έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα με υπέροχη διαμόρφωση του τοπίου. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το πλούσιο πράσινο ενώ περιμένουν στην ουρά για να μπουν στον πύργο.

Συμβουλή: Η ανατολική είσοδος στους κήπους έχει συνήθως λιγότερο κόσμο από τη νότια είσοδο.

Η πλατεία διαθέτει επίσης καφετέρια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν σνακ ή να απολαύσουν ένα απλό γεύμα πριν εξερευνήσουν τον Πύργο του Άιφελ.

Πρώτος όροφος

Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ ή να ανέβουν με τα πόδια τα 360 σκαλοπάτια μέχρι το πρώτο επίπεδο. Σε υψόμετρο 57 μέτρων, ο πρώτος όροφος αιωρείται ακριβώς πάνω από τα μνημεία του Παρισιού και παρέχει την ιδανική πλατφόρμα θέασης για να εκτιμήσετε την αρχιτεκτονική της πόλης.

Σχεδιασμένο με διαφανές δάπεδο και γυάλινα περίπτερα, το πρώτο επίπεδο διαθέτει περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικού χώρου. Υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα στη βεράντα, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τα συγκλονιστικά πανοράματα.

Αυτό το επίπεδο διαθέτει δημόσιες τουαλέτες, ένα κατάστημα αναμνηστικών με πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στη Γαλλία και μια καφετέρια που σερβίρει γλυκά, σνακ και γρήγορα γεύματα. Υπάρχει ακόμη και ταχυδρομείο που θα σφραγίσει την αλληλογραφία σας με ειδική σφραγίδα.

αξιοθέατα στο παρίσι πύργος του Άιφελ

Δεύτερος όροφος

Σε υψόμετρο 125 μέτρων, ο δεύτερος όροφος προσφέρει εκπληκτική θέα στο παρισινό αστικό τοπίο. Τα κτίρια κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα διακρίνονται εύκολα, ενώ το πρώτο επίπεδο έχει λιγότερη προοπτική και στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ τα αξιοθέατα φαίνονται μικρά στο βάθος.

Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν τον ανελκυστήρα ή να ανέβουν τις σκάλες από το ισόγειο ή το πρώτο επίπεδο. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, δύο καταστήματα δώρων και μια καφετέρια. Η πλατφόρμα θέασης περιλαμβάνει τηλεσκόπια για να θαυμάσετε τη σκηνή του Παρισιού.

Το δεύτερο επίπεδο προσελκύει πολλούς καλοφαγάδες στο Le Jules Verne, ένα γαστρονομικό εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin με αξέχαστη θέα. Συνδυάζοντας την κλασική γαλλική γαστρονομική κληρονομιά με μια σύγχρονη πινελιά, το εστιατόριο παρουσιάζει δελεαστικά μενού πολλών πιάτων. Κατά την άφιξή τους στον Πύργο του Άιφελ, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιδιωτικό ανελκυστήρα από τον Νότιο Πυλώνα που οδηγεί απευθείας στο εστιατόριο.

Η κορυφή

Όχι για τους αδύναμους ή για όσους φοβούνται τα ύψη, το ανώτατο επίπεδο του Πύργου του Άιφελ βρίσκεται σε ένα ιλιγγιώδες υψόμετρο 276 μέτρων. (Η κορυφή με τη ραδιοφωνική κεραία της είναι αρκετά μέτρα ψηλότερα.) Για να φτάσετε στο ανώτατο επίπεδο, οι επισκέπτες πρέπει να πάρουν το ασανσέρ από το δεύτερο επίπεδο.

Υπάρχει ένας μικρός χώρος προβολής στο εσωτερικό κάτω από μια στέγη και μια άλλη πλατφόρμα προβολής. Από αυτό το συναρπαστικό σημείο θέασης, τα εκπληκτικά πανοράματα εκτείνονται μέχρι και 70 χιλιόμετρα σε μια καθαρή μέρα. Τα μνημεία του Παρισιού φαίνονται μικρά από αυτό το ύψος.

Το ανώτερο επίπεδο περιλαμβάνει το γραφείο του Gustave Eiffel, το οποίο έχει αποκατασταθεί στην αρχική του κατάσταση. Κέρινα ομοιώματα δείχνουν τον Γκυστάβ Άιφελ και την κόρη του Κλερ να συναντιούνται με τον Τόμας Έντισον.

Επίσης, εκτίθεται το μοντέλο κλίμακας 1:50 του κορυφαίου επιπέδου του Πύργου του Άιφελ, το οποίο δημιουργήθηκε το 1889 και δείχνει μια προηγούμενη έκδοση της κάτοψης.

Ο Πύργος του Άιφελ τη νύχτα

Το βράδυ, ο Πύργος του Άιφελ είναι ένα από τα πιο μαγικά μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Παρίσι. Το μνημείο είναι το πιο μαγευτικό του τη νύχτα, όταν φωτίζεται με χρυσό φωτισμό που λάμπει από λαμπτήρες τοποθετημένους στο εσωτερικό του πλαισίου του πύργου. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγικό. Ο Χρυσός Φωτισμός δημιουργήθηκε από τον ηλεκτρολόγο και μηχανικό Pierre Bideau το 1985.

Από το 2000, ο πύργος παρουσιάζει ένα εκθαμβωτικό φωτεινό σόου που επικαλύπτεται από τον Χρυσό Φωτισμό. Κάθε βράδυ, κάθε ώρα από τη δύση του ηλίου έως τη 1 π.μ. τα ξημερώματα, ένα φως Beacon εκπέμπεται σε περιστροφή 360 μοιρών και τα Sparkling Lights λάμπουν για πέντε λεπτά.

Το σύστημα Sparkling Lights αποτελείται από 20.000 λαμπτήρες και χρειάστηκαν 25 ορειβάτες για να το εγκαταστήσουν σε διάστημα πέντε μηνών. Οι αποδοτικοί λαμπτήρες των έξι βατ μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, καθιστώντας την παράσταση πιο βιώσιμη.

Paris Cruise Sein, Night Cruise in Paris France

Τα καλύτερα μέρη για φωτογραφίες

Για όσους θέλουν την τέλεια φωτογραφία τους με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, υπάρχουν δύο εξαιρετικές επιλογές: Απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ, η Place du Trocadero προσφέρει μια πανέμορφη θέα.

Πιο κοντά στον πύργο, το Champ de Mars επιτρέπει στους τουρίστες να βγάλουν φωτογραφίες ακριβώς δίπλα στο μνημείο ή λίγο πιο μακριά, ανάλογα με το σημείο του πάρκου που θα τραβήξουν τα στιγμιότυπα.

Από οποιαδήποτε από αυτές τις τοποθεσίες, είναι εύκολο να τραβήξετε φωτογραφίες που θα γίνουν πολύ αγαπημένες αναμνήσεις της επίσκεψης. Η ιδανική ώρα για να βγάλετε μια φωτογραφία μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ είναι το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>